Moc a sláva Grahama Greena během 11 hodin ve fryštácké knihovně

26.07.2019 16:49

Prostor

 

Nevím, jak většina lidí vnímá státní svátky. Stávají se pro nás jen volnými dny uprostřed stejnosti, které naplňujeme podle svých aktuálních potřeb, nebo volíme opačnou cestu a inspirací se nám stávají ony samy a my pak můžeme vnitřně putovat za jejich smyslem?

Osobně jsem chtěl rozbít jistou míru vyprázdněnosti. Pouhé „mít volno“. Věnovat sváteční den jeho smyslu.

 

Mistr Jan Hus, 6. červenec 2019, sobota.

Představa: V průběhu toho dne zvládneme přečíst celý (190stránkový) román britského autora Grahama Greena, jehož 115. výročí narození si letos v říjnu připomeneme, Moc a sláva.

 

Předtím

 

O několik měsíců dříve jsem se někde dočetl, že křesťané jsou nejpronásledovanější skupinou na světě.

 

Souvislosti

 

Víra a přesvědčení, cesta k nejlepšímu já. Kdo má právo je myšlenkově či fyzicky zadupat? Vybavila se mi Moc a sláva. Hlavní hrdina je katolický kněz vsazený do jednoho z mexických států v první třetině 20. století. Dané místo a čas mu přisoudily roli člověka na útěku. Církev je tvrdě pronásledována, biskupové a kněží vyhnáni nebo popraveni. Je poslední, a přestože je skrznaskrz plný slabosti a pochybností – má nemanželské dítě, často své běsy zalévá alkoholem –, je i v tomto politováníhodném stavu připraven sloužit. Nakonec dobrovolně odchází z bezpečí sousedního státu do jisté léčky. Jeho soupeřem je bezchybný revoluční idealista, který si je jist sám sebou i svou pravdou a prosazuje ji za každou cenu. Tváří v tvář poslednímu knězi, jehož nechává popravit, se pevnost jeho jistoty počíná bortit.

 

S dvoudenním předstihem (ve čtvrtek 4. července)

 

Jednou za čas na stránky knihovny do rubriky Vidu a slechu umisťuji inspirativní skladby či písně, jejichž zdrojem je YouTube. Tehdy jsem si vzpomněl na Diary of Hate, skladbu Michaela Nymana, jež zazněla ve filmu Hranice lásky, který je zpracováním Greenova románu Konec dobrodružství. Hlavní hrdinku v něm před 20 lety ztvárnila Julianne Moore. Skladbu jsem v podvečer vložil na stránky a zhruba o tři hodiny později zmáčkl na televizním ovladači dvojku, která si rozumí s ČT 2. Zrovna tam běžel jeden film. Hranice lásky.

 

Na místě

 

Deset minut před 9. hodinou, kdy má akce začít, do knihovny přichází sympatický třicátník. Je to Zdeněk Lambor, zlínský herec a první člen naší čtenářské štafety. Za chvíli doráží Šárka a Aleš Kincovi, František Odstrčil a Jan Blaha, jejichž hlasivky se rozechvějí později. A také první posluchači. Původní představa o čase a rozprostření textu v něm si jako narovnaná řeka nachází jiná koryta, plánovaná hodinová přestávka se smrskává na čtvrthodinu, ale úseky navazují, barvy a rytmus se proměňují, příběh před námi ožívá. Odpoledne se i mezi návštěvníky daří nalézt čtenářku ochotnou k záskoku za jeden úsek – Světlanu Holešovskou. Štafeta tak získává svého 9. člena. Řečiště slov se rozšiřuje a v závěru zase zužuje do útlého pramínku, který drásá, ale také skýtá naději. Příběh se uzavírá.

 

Děkujeme všem, kdo dali Moci a slávě možnost, aby byla celá vyřčena během necelých jedenácti hodin. Díky tomu zůstalo i to slyšené na začátku v neuvadlé paměti. Poděkování také náleží návštěvníkům, kteří svou přítomností příběhu pomohli ožít.

 

Četli: Zdeněk Lambor (herec Městského divadla Zlín), Jan Blaha (ředitel Domu Ignáce Stuchlého), František Odstrčil (konstruktér a recitátor), Aleš Kinc (učitel a básník), Šárka Kincová (sociální pracovnice), Jan Krčma (knihovník), Světlana Holešovská (lektorka a hudebnice), Iva Lauterkrancová (recepční) a Marián Končák (učitel a hudebník).

 

Pozn. Ve fryštácké knihovně si můžete vypůjčit hned 12 Greenových titulů. V jejím fondu najdete mj. také román Tichý Američan v češtině i angličtině a rozhlasové zpracování Ministerstva strachu na CD (v hlavní roli Radoslav Brzobohatý).

 

Jan Krčma

 

 

Graham Greene (2. 10. 1904 – 3. 4. 1991)

Anglický romanopisec, povídkář a esejista. Několikrát byl navržen na Nobelovu cenu, nikdy mu však nebyla udělena.

V patnácti letech se několikrát pokusil o sebevraždu a poté utekl z domu. Jeho psychoterapeut v něm objevil přirozený literární talent. Na začátku druhé světové války působil Greene jako dobrovolník protivzdušné obrany za náletů na Londýn. V Lisabonu měl za úkol hrát dvojitého agenta. Pro životní a spisovatelský postoj Greena je příznačné, že vždy stál na straně těch, kdo jsou v rozporu s vládnoucím establishmentem a byl proti porušování lidských práv kdekoli na světě.

(Zdroj medailonu: kosmas.cz)

—————

Zpět


Fotogalerie: Moc a sláva Grahama Greena během 11 hodin ve fryštácké knihovně

/album/fotogalerie-moc-a-slava-grahama-greena-behem-11-hodin-ve-frystacke-knihovne/img-20190706-095953-1-jpg/

—————