Dvě letní setkání s hosty knihovny

22.08.2018 09:50

Léto nenechává člověka na místě. Je to vhodný čas poznávat cíle blízké i dálavy. Proto pro oba prázdninové měsíce v knihovně obvykle neplánujeme žádné besedy či přednášky pro širokou veřejnost. Letos jsme si ovšem řekli, že bychom to přece jen mohli zkusit.

 

Přednášku věnovanou jednomu z nejvýznamnějších znalců vesmíru Stephenu Hawkingovi jsme si hodně přáli. Zhostila se jí, a to 25. července, vědkyně s fryštáckými kořeny Marika Ivanová, jež momentálně působí na norské Univerzitě v Bergenu. Prostřednictvím precizně připravené prezentace nás nejprve seznámila se specifiky Bergenu, svými nejbližšími kolegy z univerzity a poté i se životem Stephena Hawkinga, východisky a fascinujícími výstupy jeho bádání. Poutavě nám poodkryla záhady vesmíru, plného těles i jevů mnohdy nesoucích pojmenování s takřka fantasy nádechem. Byl parný podvečer, přesto nás jeho sálání nepozřelo a perseidy byly ještě více než dva týdny vzdáleny našim pohledům.

 

O devět dní později (3. srpna) bylo snad ještě větší vedro. V 16.31 dozněly zvuky motoru bílého auta se zeleným nápisem Řídím Říčany, které právě dorazilo k hasičské zbrojnici. Přes úskalí pátečního cestování a všudypřítomné parno z něj vystoupil usmívající se muž. Besedu s ním si nenechalo ujít tolik přítomných, že dokonce v přednáškové místnosti obsadili veškeré židle. Navzdory vyprahlosti půdy trápené po celé léto a horkovzdušnému průvanu bylo povídání rámované různorodými podobami vodního živlu občerstvující. A nešlo jen o svěžest tematickou. Neutuchající osobní nadšení a obdivuhodná vytrvalost Vladimíra Kořena, televizního moderátora a starosty Říčan, působily na přítomné natolik, že vydrželi neuvěřitelné více než tři hodiny naslouchat jeho vyprávění a také klást dotazy. Poctivý přístup i osobní vyznání svědčily o respektu k přírodě, krajině i člověku. V závěru si zájemci mohli odnést fotografii našeho hosta s věnováním, pro knihovnu pan Kořen připravil raritní známkový sešitek s motivy Říčan v podání tamějších umělců. Zápis v jeho podání se pak stal také prvním záznamem do připravované jedinečné pamětní knihy, již pro nás chystá fryštácká výtvarnice Markéta Dlouhá. A náš host si pro nás uchystal ještě jedno překvapení. Věnoval nám finanční dar na výsadbu lípu, kterou plánujeme v říjnu uvítat mezi dětským hřištěm a restaurací Lepa v Dolní Vsi. Je jedním z patronů celorepublikového projektu Stromy svobody (stromysvobody.cz), do nějž se touto výsadbou také zapojíme. Jako dárci se můžete přidat i Vy. Výtěžek momentálního výprodeje vyřazených a darovaných knih je určen právě na nákup stromků k výsadbě.

 

Děkujeme:

 

Beseda se uskutečnila díky Michaele Nutilové, jež měla nápad a dokázala jej dotáhnout do konce.

Naše poděkování náleží také správci hasičské zbrojnice Lubomíru Richterovi za přípravu místnosti pro obě akce i zásobení horkem zkoušených návštěvníků láhvemi s vychlazenou vodou.

 

Zároveň se s Vámi s radostí podělíme o první zápis do budoucí pamětní knihy. Volíme přepis, protože psací materiál píše příliš tence:

 

„Děkuji za krásné setkání a knihovně přeji spousty slov, odstavců a knih, které přinášejí radost, naději, moudrost i vzrušení a sem tam nějaký ten zázrak!“

 

my z knihovny

—————

Zpět


Fotogalerie: Dvě letní setkání s hosty knihovny

/album/fotogalerie-dve-letni-setkani-s-hosty-knihovny/a2018-vladimir-koren-1-jpg/
/album/fotogalerie-dve-letni-setkani-s-hosty-knihovny/a2018-pametni-kniha-vladimir-koren-vycisteno-mini-jpg1/

—————