Čtení je pro každého

19.03.2019 15:23

„Knihy jsou jako draci… Když v ně nebudeme věřit, když je nebudeme číst, přestanou existovat.“

Cressida Cowell (Škyťák Šelmovská Štika III. Jak bojovat s dračím hněvem. [Praha]: Slovart, 2018)

 

Širá prostornost března do Vaší knihovny přinesla novou zálivku knih a také několik knižních ochutnávek pro žáky 6. ročníku Základní školy Fryšták. Samotnému Měsíci čtenářů předcházela hojná sklizeň v druhé půli února, kdy jsme se setkali s dětmi ze školní družiny i z Včeliček (MŠ Fryšták), seniory z Klásku, poprvé jsme četli v Klubu pacientů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (kde jsme s potěšením byli svědky skutečnosti, jak přítomné zaujal Pavlíčkův Konec patriarchátu) a stali se hostiteli botaničky Petry Hanákové, která nám představila léčivé stromy a keře na jaře.

Březnová setkání s šesťáky měla za cíl mladým návštěvníkům ukázat, že čtení je skutečně pro každého. Není rozhodující, čtu-li knihy o velikosti cihel, případně takové, jež nakladatel orientačně doporučuje čtenářům mého věku. Radost mi může přinášet třeba krátký vtip, báseň nebo časopis z oblasti, která je mi blízká. A jestliže čtu literaturu určenou mladším čtenářům, neofoukne mě. Každý se může proměnit ve čtenáře, jen je třeba najít tu správnou knihu. Jsem si jistý, že pro každého taková existuje.

Nejprve jsme se od některých čtenářů dozvěděli, co jim knihy a čtení přinášejí. Zazněla třeba slova o větší obratnosti při psaní slohových prací i o větším prostoru pro fantazii, který skýtá kniha na rozdíl od filmů, jež jsou podle ní zpracovány.

Pak jsme se společně plavili mnoha různými žánry a rozsahy (došlo i na audioknihy), nepředstavené hromady uchystaných titulů pomalu ubývaly a poté putovaly rukama vzácných návštěvníků. Ano, čtete dobře: vzácných. Vždyť při veškeré konkurenci audiovizuality, sociálních sítí či online her je zázračné, že si ve svém volném čase nacházejí pro knihu místo. V tom spočívá naděje.

Mladší polovina března přinese čtení v Domově pro seniory Lukov, se kterým jsme díky paní Jitce Mikulíkové navázali spolupráci v roce 2016 a kde máme tu čest číst několikrát do roka, a v posledním březnovém týdnu se společně s deváťáky pustíme do čtení pro 1. stupeň ZŠ Fryšták. Letošní autorkou bude právě Cressida Cowell (jejíž krásný citát z poslední strany 12. dílu Škyťáka uvozuje tento článek) a knihami, s nimiž se seznámíme, dva z dílů série o Škyťákovi: Jak vycvičit draka (tedy jednička) a Jak bojovat s dračím hněvem (závěrečný, 12. díl).

—————

Zpět