A pak se odvine příběh

03.06.2015 16:47

Vznesla se. Nad myšlená cimbuří, břehy někdejších řek a potoků, košaté spleti větví. Literární vklad tentokrát mentálním chmýřím pampelišky. Zůstával v letu a nesl v sobě nespočet zrodů těch, kteří jej četli.

Důkaz, že i po tolika letech výstava naplno dýchá.

Expozice byla tentokrát pojata jako skladiště výtvarníka. Podlaha vyložená okamžitou reflexí energie žáků ZUŠ Morava s protipólem syrových archetypálních masek, ze kterých jako by ten proud vycházel.

Křeslo otočené zády k dění. Je to sklad, já se v něm prohrabávám k sobě samému, a právě proto potřebuji místo, kde může objevené pro přepětí prýskat.

Po levici na sloupku opora. Tížící v kameni, ale zároveň v něm nacházející stabilitu. Kousek dál kufr, z nějž může vylovit náčrty jistot.

Stůl s kovovými soškami. Mihotají se vzhůru, i když jste třeba svědky pádu. Odsunout židli.

Na klavíru někdo před chvílí přehrával anděly. Znějí prostorem i bez notového zápisu. Lze je pak spatřit v zrcadle?

Protilehlý kout rezonuje měkkými záznamy krajin zbavených balastu. Zůstávají počátky slov. Možná rozmluvení uchovává svlečená kůže čekající opodál.

Stranou, přesto toužící po doteku, sní vlněné úniky.

Možná že knihy. Je uvnitř ta správná polička?

 

Vernisáž. S Eliškou, která se díky záběrům z prvního ročníku (1998) mohla spatřit jako tříměsíční. Vzácná návštěva. A s panem ředitelem Bentem, který se po letech v zastoupení zhostil projevu. Byli tam ti, kdo mezitím Vznášejní svými dlaněmi ohladili jako říční valoun. Další byli přes fyzickou vzdálenost blízko.

 

Pondělí: Tentokrát zhasnuto (jako před třemi lety na Erbenovi). Postačí baterky. Tehdy zkoumám zblízka. A pak se odvine příběh. Spolu se žáky hledáme ve vystavených pracích jeho otisky. Jsme stopaři a stopy kráčejí různými směry. Stačí si vybrat. Neslyšené a tolik nabité! Hravosti a bezpočtu směrů otevřené. To tedy. Děkuji, milí z 3. A, 5 a 9. A.

 

Kdy: 23. až 25. května 2015

Kde: v někdejším kinosálu

Kdo: Ema Červenková, Markéta Dlouhá, Gabriela Dorazilová, Pavla Grmelová, Světlana Holešovská, Vladimír Jurčík, Alžběta Končáková, Antonín Krčma, Milan Libiger, Josef Musil, Lucie Orsavová, Radek Pavel, Barbora Petrášová, Kateřina Skaličková, Karolína Sovadinová, VTi.

 

Foto: JK

—————

Zpět


Fotogalerie: A pak se odvine příběh

/album/fotogalerie-a-pak-se-odvine-pribeh/a2015-vznasko-11-jpg/
/album/fotogalerie-a-pak-se-odvine-pribeh/a2015-vznasko-12-jpg/
/album/fotogalerie-a-pak-se-odvine-pribeh/a2015-vznasko-13-jpg/

—————