Paní Aničky si ceníme nejen my

14.10.2013 12:43

Byl to čtvrtek. Sešli jsme se v knihovně už kolem 13. hodiny, abychom včas vyrazili. Paní Aničce to slušelo a opřádala nás lehká nervozita. Už za chvíli!

Zlín:

Napřed vbíháme do nové knihovny, projíždíme podlažími a hledáme paní Janu Tomancovou, která zaštiťuje regionální služby. Pátrání je neúspěšné, přesto jsme si nové sídlo zběžně prosvištěli. U dveří ještě pár slov s Bohunkou, někdejší zaměstnankyní Loftu 577, kde jsme ještě před dvěma lety nakupovali nové knihy.

Pak už Jedenadvacítka. Místnost, kde probíhávají tiskové konference, už postupně zaplňují oceňující, oceňovaní i hosté. Je usměvavo. Setkáváme se s kolegyněmi ze sesterských městských knihoven z okresu, kolem je také spousta dosud nerozpoznaných tváří. Slavnostní předávání začíná. Uvádí je paní Tomancová. Před námi povstávají dámy a pánové, jejichž přičiněním se knihovny zalidňují (nebo spíše začtenářují), díky nimž knížky častěji putují oběma směry, kteří mají inspirativní nápady... Těší, jak ty své provázejí jejich starostové či jiní zástupci zřizovatelů. Čtyři okresy, čtyři knihovny, čtyři knihovníci. A za nás paní Anička. Paní Tomancová čte odůvodnění nominace. Anička je dojatá. Obdrží cenu a promlouvá. Ještě kytka, polibek. Jsme rádi, že ji máme!

Paní Aničko Zapletalová, děkujeme Vám za neuvěřitelných pětačtyřicet let sil věnovaných službě veřejnosti. Za nápady, energii, laskavá slova, úsměv!

Všechna ocenění předána, instrumentální skladby přednesené saxofonovým kvartetem šikovných žáků ZUŠ Zlín bez zaškobrtnutí, rozvonělá káva a jiné občerstvení. Chvilku ještě zůstáváme, pak přecházíme na parkoviště. Cestou si povídáme se sympatickým šéfem rožnovské knihovny, také oceněným, o muzice i tradičních řemeslech.

Fryšták:

V inzerovaných 16 hodin jsme na místě. Opět půjčujeme. A knihovně je libě.

 

***

 

Kdo:

Knihovny: Městská knihovna Holešov, Základní knihovna v Jablůnce, Městská knihovna ve Slavičíně, Obecní knihovna ve Starém Hrozenkově;

Osobnosti: Jaroslav Dvouletý (Obecní knihovna v Břestku), Jarmila Odstrčilová (Obecní knihovna Žeranovice), Pavel Zajíc (Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm), Anna Zapletalová (Městská knihovna Fryšták);

Zvláštní ocenění: Otakar Maléř (Obecní knihovna Petrůvka).

 

Foto: Pavel Nášel

—————

Zpět


Fotogalerie: Paní Aničky si ceníme nejen my

/album/fotogalerie-pani-anicky-si-cenime-nejen-my/oceneni-a-zapletalova-jpg1/

—————