Měsíc rostoucího bB

09.04.2015 13:21

Měsíc, během kterého počáteční písmeno názvu vyroste. Tedy: březen se proměnil v Březen. A sytil čtenářské i jiné objevy v nás. Akcí se vylouplo požehnaně.

Otočím tedy kohoutkem a pustím vodu (na b/Březen osvěžující tak akorát). Proud to bude vydatný. Sycený dvanácti prameny. A protože je jich takové množství, molekulární rozbor ponechám stranou a zaměřím se spíše na jejich chuť.

 

(s)Lovy mezi regály

Přinesly úhledně roztříděné sny v zavařovačkách, jejich vůně, pootevřená dvířka jinakosti, něžný příběh.

Šumlenka je, dámy a pánové, velký problém. Přechutný nápoj, který naštěstí zaleje klopýtavou pachuť fňokurek. Proto je třeba volit sny, jež mohou bublinky zahnat zpátky. Tymiánové, majoránkové, skořicové a vanilkové sny by to mohly zvládnout. Nosíky okoušejí obsah a jejich hlasy těch nejmladších sem tam zbystří: „Krupička!“ Barevné sny odnášené do školky příjemně hřejí.

Kdo: děti z MŠ Fryšták, kdy: 2. března  (začátek v 9.00 a 10.00) a 5. března (v tutéž dobu)

 

Slova jako hvězdy

Antoinovo dětské já. Otázky a etická mapa. Předení harfino. Usnová sny včas, nebo nějaká část zůstane na potom? Nebojte se, zůstane.

Kdo: František Odstrčil a Lucie Fajkusová, kdy: 6. března (od 17.30)

 

Čtyřlístek

Markétkou, která několik let v Třeskoprskách nitrem žila, jsme prolétli místa a okusili výpečky z historie společného čtyřlístkování Fifi, Myšpulína, Bobíka a Pindi. Čekal nás kvíz znalců 4L, výtvarné zachycení důležitých míst Třeskoprsk a nakonec místo zvonce vytvoření originálních čtyřlístkových sušenek, k němuž postačily doma vytvořené linecké plátky a kelímky syté potravinářskými barvami.

Host: Markétka Lundová, kdy: 11. března (od 14.00)

 

Základy finanční gramotnosti pro seniory

Fúra pobudů obluzujících domorodce různého věku se zrcátky a korálky energetických společností a jiných výsavek blikla hlavou, když jsme se s Eliškou potkali. A tak jsme se domluvili, že nafoukne balonek, který jakmile vyletí, bude vidět zdáli. Vznikla trojice seminářů předkládající seniorům návod, jak si vědět rady s některými úskalími ekonomického potýkání. Kupř. jsme se dozvěděli, jak a kam je možno investovat, co s poškozenou bankovkou, jak naložit s nalezenými penězi, jak s námi může manipulovat reklama, jaké finty používají nabízeči všemožného roští obrůstajícího nás rychlostí bambusu. Pečlivě připraveno a lidsky překládáno. Kurzovné paní přednášející věnovala na zakoupení listnatého spoluobyvatele Fryštáku, později vysazeného v centru. Zvláštní, že každá ze tří lekcí zaujala jen 4 až 5 účastníků…

Kdo: Eliška PastuszkováFakulty managementu a ekonomiky UTB Zlín, kdy: 11., 18. a 31. března (od 16.00)

 

S KLASem o knižní sklizni

Knihy mohou mít tolik vnitřních i vnějších kabátů, až je těžké o tom psát. S výběrem jejich podob jsme se pokusili seznámit příchozí z fryštácké odnože Klubu aktivních seniorů. A šlo jak o novinky z oblasti beletrie či populárně-naučné literatury, nejpůjčovanější publikace loňského roku, ale i časopisecké a knižní tituly, které jsou návštěvníkům Vaší knihovny k dispozici. Abychom hned zpočátku nevskočili mezi všechna ta čísla, naladili jsme se několika kvízy a přesmyčkami. Po vší té přehršli bylo milé nahlédnout mezi literární oblíbence našich návštěvníků, a dobrat se tak nepřímých tipů. Když jsme končili, hodiny nevěřily svému ciferníku ;-) A tatárek, který nám nedlouho před 16. hodinou věnovala paní Dlouhá, se už těšil na to pravé Pondělí.

Kdo: členové KLASu, kdy: 17. března (od 16.00)

 

Lektvary fantazie Roalda Dahla

Vypravěč, jehož fantazie by se nevešla ani do všech zavazadel světa, Roald Dahl, je autorem mnoha pozoruhodných knih pro děti a mládež. Jeho hrdinové rozhodně nesedí způsobně a nevěnují se vybrané konverzaci. Možná proto tak oslovil děti bez rozdílu věku. O tom všem by Vám mohl vyprávět třeba fantastický pan Lišák, hlava otevřená a autor zázračné medicíny Jirka nebo obr zvaný pro šíři svého srdce Dobr a skrz naskrz temňáčtí manželé Prevítovi.

Spolu s dětmi celého prvního stupně ZŠ Fryšták jsme se se všemi zmíněnými hrdiny setkali ve středu 18. 3. Předchůdci dahlovek byli skutečně věhlasní: Lichožrouti Pavla Šruta (2012), Deník malého poseroutky Jeffa Kinneyho (2013) a Mrakodrapy Marky Míkové (2014).

Četba v podání žákyň a žáků 9. ročníku byla bonbonem ve staniolu. Poté jej mohli ještě na skok rozbalit a pustit se do ochutnávání. S druháky jsme namíchali medicínu, jaké není rovno, se třeťáky jsme kupříkladu sestrojili létací sny, čtvrťáci sny v pozdějších dnech lapali a věnovali se jejich popisu (s výsledkem se v těchto dnech můžete seznámit za výlohou knihovny) a páťáci si vyzkoušeli, jaké to je, když vás postihne scvrkavka nebo naopak rozpínavka.

Plnou parou děkujeme deváťačkám a deváťákům, již se zhostili role čtenářů: Petře a Martině Zálešákovým, Barboře Šlampové, Evě Kamenářové, Veronice Šopíkové, Nikol Jasenské, Kateřině Dohnálkové, Michaele Mikulkové, Kristýně Kamenářové, Marcele Jurákové, Anně Barboříkové, Václavu Kučerovi, Ondřeji Zelinkovi a Jaromíru Fuksovi!

Kdo: žákyně a žáci 1. stupně a 9. ročníku ZŠ Fryšták, kdy: 18. března (od 7.30)

 

Cedulka

Jedna z třešní směřujících za Štípou k Velíkové, pro niž jsme se stali patrony, získala na první jarní den cedulku, kterou pro nás na naše přání nechali vyrobit iniciátoři akce Lopatka pro alej sdružení Arnika.

Ráno jsme s holkama vzali dubový kůl od žabárenských spřízněnců Víti a Peti a vyrazili na místo. Den se vyloupl jako hezky prosušený oříšek, v rukou cedulka, kůl a kladivo. Vsadili jsme ji ke druhému stromku za koncem Štípy a stromečku jsme neopomněli za nás všechny připít na zdraví a čilé vzkvétání jablečným džusem. Její slova říkají: „Nejen aleji, ptactvu a dětem čtenáři Městské knihovny Fryšták a občané města Fryštáku.“

Krajina se vpíjela do paměti, a kdo se v ní v tu chvíli ocitl, se stal oblázkem, skřivanem, stromem.

Let.

Kdy: 21. března (od 9.30)

 

 

Foto: Pavel Nášel, JK

—————

Zpět


Fotogalerie: Měsíc rostoucího bB

/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/maly-princ-1-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/maly-princ-2-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/maly-princ-3-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/maly-princ-4-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/roald-dahl-1-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/roald-dahl-2-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/roald-dahl-3-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/roald-dahl-4-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/roald-dahl-5-jpg/
/album/fotogalerie-mesic-rostouciho-bb/roald-dahl-6-jpg/

—————