Křídla

23.10.2011 20:30

Mám pro nás dobrou zprávu: Člověk je sám o sobě schopen létat.

Neděje se to nikterak samozřejmě nebo pouze ve snech, je k tomu třeba najít odvahu. Ve čtvrtek jsme měli čest s někým takovým se setkat. A ten zmiňovaný někdo měl podobu tří lidí.

Rodina Márových si do jisté doby žila vcelku obvyklým způsobem života. Otec Jiří pracoval v bankovnictví, práce jej bavila, ale jednoho dne se spolu s ostatními dozvěděl, že jejich syn Jirka trpí svalovou dystrofií. Od té doby je vše jinak. Jirka, přestože se neobejde bez vozíku, nezatrpkl, zůstaly mu sny a vůle. Tu nepostrádá ani zbytek rodiny, rodiče a sestra, a tak se rozhodli nenechat jeho sny odlétnout.

Světa díly

Byla kdysi jedna skládačka, jejíž celek nepostrádal krajnosti, ve kterých se pohybuje život. Mráz i horko, mokro a sucho. Tvořily a stále ji tvoří kontinenty. Těm, kdo na nich žijí, skýtají prostor k dýchání, pohybu, podmiňují jejich zvyky, základní způsob obživy. Donedávna pro ně také znamenaly jediné místo celoživotního pobytu. Jen několika odvážným se dařilo protkat všechny dílky. Dvacáté století, nové způsoby dopravy, ale i rozvoj informačních technologií mnohé změnily. Exotické přestává být synonymem pro nedosažitelné, stále více lidí může okusit podnebí úhrnu. Přesto jsou lidé, pro něž je tento cíl pouhým snem. Mezi ně patří také ti, jimž pohyb pomáhá zajistit vozík.

Jirkova křídla

Je silné o tom číst, je mocné o tom slyšet tváří v tvář: Jirka to s pomocí rodiny zvládl. Tedy, abych byl přesný, musím napsat, že téměř. K doplnění mu schází část jediná - Afrika...

My v kině přítomní jsme poslouchali fotografiemi i filmovými ukázkami (z dokumentárního filmu, jejž Márovi o Japonsku natočili) bohatě ilustrovaný a s přehledem zvládnutý komentář Aleny, Jiřího i Jirky o výpravě do Japonska, ve kterém si našlo rovněž své místo milé manželské štengrování. Zážitků, chutí či barev hojnost. Zážitků, chutí či barev, které Jirkovi nezůstaly odepřeny. Děkujeme. Také za potvrzení, že někde v sobě má každý člověk přece jen křídla...

P. S. Aby mohla rodina Márových svých cestovatelských cílů dosáhnout a zároveň svým příkladem druhým nabídnout naději, účastní se besed po celé republice, vydává knihy a natáčí filmy. Máte-li zájem, více se o tom, co jim jejich cesty přinesly, dozvědět, můžete navštívit jejich stránky, kde si lze knihy i filmy objednat.

 

Foto: Pavel Nášel

—————

Zpět


Fotogalerie: Křídla

/album/fotogalerie-kridla/a10-2-jpg/

—————