Vysílá studio Knihovna

14.10.2013 10:17

Inu, vysílala, a to v týdnu od 30. září do 6. října. Klasikové televizních přenosů S. a A., kteří byli našimi mentálními průvodci, si dozajista vnitřně vrněli. Převažovalo zacílení na dětského návštěvníka-čtenáře. Otvírá-li totiž někdo poprvé zplna oči, je fajn mu ukázat, že náš svět se může rozprostírat do větší šíře, než se na první pohled zdá.

 

Kniha je okno do zahrady (30. září)

Přišly. Dvě skupiny objevitelů, tradičněji pojmenovaných jako „prostředňáci“. Zkusili jsme si, jaké to je, když ráno otevřou okno do zahrady nabízející jim mnohá tajemství. To hned zkraje naznačila Zahrada Trnkova. Dveře (případně okno) bylo možno otevřít! Poté jsme pečlivě nabrousili důležité smysly. Povídali jsme si, co lze spatřit očima, vnímali a rozpoznávali úžasné hlasy ptactva patřícího k obyvatelům zahrad či okolí. Potěšilo mě, jak vrátka k tomuto smyslu děti přitahovala. Následovalo probuzení chuti. Řebříček - na první dojem pouze plevelná rostlina - byl spolu s ostatními ingrediencemi součástí velmi chutného pokrmu. Vařili jsme v přímém přenosu a návštěvníci si to vyloženě užívali. Jednak ochotně podávali potřebné složky a nádobí a se stejným nasazením také labužnicky ochutnávali. A tohle všechno je schopna probudit kniha. Právě ona je takovým oknem. Do zahrady plné vůní, zvláštních zákoutí, nepřeberného zdroje hlasů.

 

Čtivo na míru (1. říjen)

Pro každého existuje kniha. Je radostí vydat se ji hledat. S osmáky jsme se o to pokusili. Vykročili jsme tu více, onde méně osvětlenou cestou. Komínek titulů narostl sice ne do plné výše, přesto tu však byl. Když se příchozí měnili v odchozí, rejdily ve mně myšlenky tázající se, jestli byly nalezeny ty pravé poklady. Uvidíme!

Mladí známí (1. říjen)

Družinka přišla. Opět jsme zařádili – jako dříve. Bylo to nabíjející a silné. Valili jsme oči nad tím, co všechno ze sebe můžeme dostat.

Makedonie: Země v srdci Balkánu (1. říjen)

S přednáškou, která jednoznačně nebyla sedlinou povrchního průletu jednou z postjugoslávských zemí, k nám přišla Barbora Machová, balkanistka a etnoložka. Podstatnou součástí našeho setkání byl dokumentární film natočený Barborou a jejími kolegy, jehož hlavní aktérkou byla patnáctiletá Ivona žijící na makedonském venkově a bezprostředně prožívající jeho proměny – odliv mladých lidí do měst, konfrontaci starobylých pracovních postupů s nejnovějšími komunikačními prostředky. Setkání prožité, a proto opravdové. Děkujeme!

 

Knižní podzimmark na základní škole (3. říjen)

To vám byla smršť! Sedmero krabic vyřazených knih (zhruba 350 svazků) a několik ročníků různých časopisů mezi dětmi zmizelo během necelé třičtvrtěhodinky! Podařilo se tedy osvobodit všechny potenciální zajatce sběrných surovin. Dobrovolný výtěžek navíc přinesl 245 Kč, určené na nákup titulu z oblasti literatury pro děti a mládež (to je on ;-) Z nitra děkujeme všem zachráncům a také zaměstnancům a vedení základní školy za vstřícnost. S potěchou zopakujeme počátkem listopadu!

Vycházka po zastaveních Andrýskovy stezky (3. říjen)

Souběžně s knižním výmetem se uskutečnila za průvodcovství manželů Zapletalových tradiční vycházka určená šesťákům. Cílem byla vyhřátá vítovská knihovna s občerstvením připraveným hostitelkou paní Jarmilou Jaškovou.

 

Foto: Pavel Nášel, Barbora Machová

—————

Zpět


Fotogalerie: Vysílá studio Knihovna

/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a01-1-jpg3/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a02-1-jpg2/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a03-1-jpg2/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a04-1-jpg3/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a05-1-jpg2/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a06-1-jpg3/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a07-1-jpg2/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a08-1-jpg1/
/album/fotogalerie-vysila-studio-knihovna/a09-1-jpg1/

—————