EC Červen 382

25.07.2016 17:01

S dalšími vrstvami se koncem června nešetřilo. V příjemné sestavě s dámami z Rodinného klubu Vlaštovky (Jitkou Bělákovou, Michaelou Nutilovou a Lenkou Plškovou), Lenkou Truhlářovou, Danou Hradilovou a trojlístkem mladých spolupracovníků – Kájou Komínovou, Jiříkem Nutilem a Máťou Vaškovičem – jsme dětem z 5. ročníku základní školy nabídli 24. června putování nejrůznějšími oblastmi života za Karla IV. Vše za finančního zázemí MAS – Partnerství Moštěnka, materiální podpory firmy Walachia (poskytli nám skvělé dřevěné stavebnice) a Základní školy Fryšták (jež poskytla prostory pro několik stanovišť a personálně [díky paním učitelkám Sylvě Knedlové a Kamile Heryánové a dívkám ze 7. ročníku] i surovinami obstarala kuchyňku s nabídkou chutné krmě z Karlových časů) jsme si v tom všem plynuli a odmazali čas. Děti kromě toho, že obstály u jednotlivých stanovišť, dokázaly přesvědčit strážce Brány času (v podání Viktora Slezáka), aby k nám z minulosti mohli vstoupit Karel IV. (Matěj Lauterkranc) i Arnošt z Pardubic (P. Miroslav Dibelka) a mohla se ve fryštáckém kostele za varhanního doprovodu Pavlíny Dračkové uskutečnit korunovace, která byla roku 1347 znemožněna, a zachránil se tak běh dějin. Smekáme!

O pár dní později, 28. června se udála 6. aukce výtvarných prací dětí ze školní družiny. Letos hodně příjemná – doslova prázdninově libá. S lehkým napětím ještě čekáme, zda dosavadní nabídka ve výši 55 Kč za obrázek z internetového doplnění Aukce nabude vyšší podoby. Prozatím jsme díky Vaší velkorysosti získali 1293 Kč (oněch 55 Kč nezapočítáváme) na zakoupení nových titulů pro děti a mládež. A vězte, že zmiňované knihy jsou již ode dneška připraveny k vypůjčení! To víte, letos jsme nechtěli čekání prodlužovat ;-) Se kterými knihami se budete moci nejnověji setkávat, se dozvíte z en face těchto stránek.

Nastoupená druhá půle července (20. červenec) přinesla zastávku dětí z příměstského tábora doprovázených paními Štěpánkou Michalíkovou a Helenou Uhříkovou. Spolu jsme si před spaním vyslechli úryvek z knihy Arthura Ransoma Nechtěli jsme na moře. Oči se klížily a spánek připlul se samozřejmostí dne i noci. To se vám pak zdál sen – Fryšták je ostrov! Museli jsme si za podpory námořnických písní (Hou, hou, samá voda!) vyrobit ta správná trička, připravit si dostatečný počet parníků, rozpoznat, jaké zvuky můžeme slyšet na moři, a vyzkoušet, jak jsme na tom se zrakem. Pak už bylo načase trochu víc si ten čerstvě zrozený ostrov představit. To ovšem nebyl žádný problém: Lukovské přece bude měřit pětadvacet a Ondřejovsko třiašedesát centimetrů (svinovací metr to pohlídá:-) Vlny si šepotavě rejdily a my se probudili!

 

Foto: Pavel Nášel, Lucka Orsavová

—————

Zpět


Fotogalerie: EC Červen 382

/album/fotogalerie-ec-cerven-382/a2016-karel-1-jpg1/
/album/fotogalerie-ec-cerven-382/karel-korunovace-1-jpg/
/album/fotogalerie-ec-cerven-382/a2016-aukce-1-jpg/
/album/fotogalerie-ec-cerven-382/a2016-aukce-2-jpg/
/album/fotogalerie-ec-cerven-382/a2016-aukce-3-jpg/
/album/fotogalerie-ec-cerven-382/a2016-aukce-4-jpg/

—————