Dočerven

04.08.2014 09:38

Milé návštěvnictvo této elektronické kapsy Vaší knihovny,

v průběhu měsíce června se pod pokličkou hrnce jménem knihovna neudálo pouze setkání s poezií Móniky Afonso, mohli jste být také svědky dvou jiných lidskostí voňavých akcí. Obě si zaslouží alespoň zpětné mrknutí.

 

Eva

 

Den po poetickém podvečeru jsme usedli do sálu někdejšího kina a vyslechli si v podání Evy Svačinové slova svědectví o pouti do Santiaga de Compostela (2012) doprovázená kroky fotografií. Vězte, že tato usměvavá slečna zvládla pětisetkilometrovou pouť sama a téměř celou pěšky (až na den, kdy ji zdravotní indispozice donutila volit autobus). Její vyprávění by se zpočátku někomu mohlo jevit jako vhled naivního člověka. Postupující čas a absolvované kilometry, jež se před námi odvíjely, ale spíše naznačovaly něco jiného: osobní víru, stejně jako svědectví i přesvědčení o dobrotě lidí, vůli a sílu člověka. Eva působila jako slunce a my v tu chvíli byli solárními panely.

Došlo také na otázky a diskuzi. Hodně silným momentem bylo, když se představil nedávný poutník, Fryštačan Tomáš Rektořík, který byl nucen kvůli skutečnosti, že byl okraden, cestu ukončit dříve. O pohnutkách své cesty na rozdíl od Evy nemluvil, ale potvrdil, že se hodlá vrátit a pouť dokončit. Ostatně důvody k pouti jsou pro každého jeho osobním pokladem a ten se otvírá až u svatého Jakuba a věnuje se mu... Eva se ovšem rozhodla o těch svých hovořit. Otevřenost a bezelstnost, a jakými tak učinila, byly odzbrojující a dojemné.

Občerstvující setkání. Děkujeme.

 

Kdy: 12. června 2014

 

Foto: Eva Svačinová, Pavel Nášel

 

 

Aukce čtyři

 

Pro letošek jsme se rozhodli aukci výtvarných prací dětí ze školní družiny přesunout z dosud obvyklého pátku na poslední předprázdninovou středu. Díky tomu vysvitla naděje, že se bude moci konečně zúčastnit také pro naše aukce podstatná osoba – fryštácká družinářka Maruška Horáková. A vskutku v průběhu s Johankou dorazila.

Také tento ročník přinesl překvapení, jež ovlivnilo průběh celého odpoledne. Martinův vklad. Bez Martina Nováka by se mnohé nepovedlo. Kromě toho, že pomáhal s přípravou zázemí, celý počin fotodokumentoval a stal se i dražitelem. Poklona.

Nebyla nás sice přehršel, avšak i rysy této podoby aukce měly své prsty, které je modelovaly. Na loňskou účast své rodiny navázala v úvodu Lucka se svým dědečkem. Uvítali jsme také dražební trojlístek sestávající se z Vti, Vítečka a Jitušky, o výtvarná díla zabojovala také Míša a navštívila nás i paní Drahuška. Společně jsme úspěšně uhýbali kapkám náznaku deště, který nás poctil svou návštěvou, a užívali si tematicky i zpracováním bezbřeze rozběhnuté výtvarné práce. Vydražené položky přibývaly, množství peněz na nové knihy pro děti a mládež taktéž a nad tím vším se usmíval Agátčin robůtek, který se rozhodl poskytnout šanci stát se aukčníkem komukoliv. Jeho jsme totiž dražili přes stránky Vaší knihovny. Byl na to čas – od 25. června do 3. července. Výši příhozu jsme po každém navýšení zveřejnili a měli radost se ze skutečnosti, jak narůstá. Vítězné hranice, 150 Kč, dosáhl nepsaný patron aukcí Jirka Sadila. Také díky jeho příspěvku i příspěvku několika našich příznivců, kteří sice o žádný z exponátů nesoutěžili, přesto se rozhodli aukci podpořit, jsme letos získali na nákup knih sympatických 1 590 Kč.

Za pár dní uvidíme, která série (případně kniha) Vás, děti a mládež, zaujala natolik, že ji pro knihovnu považujete za nepostradatelnou. (Pozn. Hlasovat můžete v anketě na úvodní straně.) A buďte si jisti, že dáme vědět! Těšíme se!

 

Kdy: 25. června 2014

 

Foto: Martin Novák

—————

Zpět


Fotogalerie: Dočerven

/album/fotogalerie-docerven/a2014-aukce-13-jpg/
/album/fotogalerie-docerven/a2014-aukce-14-jpg/
/album/fotogalerie-docerven/a2014-aukce-15-jpg/
/album/fotogalerie-docerven/a2014-aukce-16-jpg/
/album/fotogalerie-docerven/a2014-aukce-17-jpg/
/album/fotogalerie-docerven/a2014-aukce-18-jpg/

—————