Anketa a nejnovější akce

19.12.2013 08:40

Milí přátelé,

začnu tím, co jako první napovídá titulek - anketou, jejíž pomocí jsme chtěli zjistit, jaké knihy by děti uvítaly ve své knihovně. Fajn fantasy by potěšila 9 dětí, deníky ztřeštěných holek 5, detektivka 2, komiks také 2, bláznivé básničky jednoho poeziemilovného či milovnou, knížky o holkách a koních upřednostňují 2 čtenáři, pořádné naučné knížky 3 a nový díl ze série Děsivé dějiny, případně Děsivá věda zajímá jednoho hlasujícího či jednu hlasující.

Je patrné, že fantasy (ovšem ne jen tak ledajaká ;-) tedy zaujala nejvíce. Proto se nedalo zahálet a koupili jsme další tři díly Hraničářova učně, jehož první díl nemálo z dětí hodně zaujal. Ve chvíli, kdy jsem jej objednával, ovšem neměli k dispozici díl druhý ani pátý, proto byla do knihovny doručena trojka, čtyřka a šestka. Tento čnící nedostatek se časem pokusíme zažehlit!

Od konce listopadu do 17. prosince jste měli možnost navštívit dvě až tři (jste-li dítko ze školní družiny) knihovnou pořádané akce.

Nejprve jsme se v uplývajícím listopadu setkali se sympatickou dvojicí dobrovolníků, působících díky klukům z občanského sdružení Fair Play ve Fryštáku, Mónikou a Dinkem. Hovořili srozumitelnou angličtinou o pohnutkách své mise, domovských zemích (Portugalsko a Bulharsko) i podobě všedního dne ve Fryštáku. Poklidné, milé a usměvavé.

Pátý prosinec k nám následně přivedl dvě revolucionářky vlastních životů, provázené Františkem Eliášem. Obě dámy - Alenu a Lenku - spojovala touha proměnit se v člověka aktivního, vědomého si vztahu k místu, snažícícho se vést život dobrého hospodáře. Na možnost vést život jinak poukazoval také večer uvádějící dokumentární film, mezi jehož protagonisty patřila také již zmiňovaná Alena Suchánková. Přívětivé, takřka komunitní.

A toho 17. prosince? Směr pouti po čtyřech svících blížícího se Narození napověděla kapitola Kouzelného kalendáře Josteina Gaardera. Pak jsme si s dětmi zkusili vzpomenout na nějakou koledu či vánoční zvyky našich předků, ale dozvěděli jsme se také o osobitých zvyklostech současných domácností. Když jsme rozžali poslední svíčku, mohli jsme sami Ježíškovi přinést dárek. Jaký to byl? To se můžete dozvědět z oken knihovny ;-)

Děkujeme za hlasování a vězte, že v roce 2014 budeme v potaz brát i další čtenářské zájmy.

—————

Zpět